Történetünk

Történetünk

Így kezdődött

A régmúltban még nem dokumentált, de sok generációra visszamenőleg, a Mészáros család szőlőtermeléssel – borkészítéssel foglalkozik.
Az első, mai fogalmak szerint is dokumentált források a TÁRSULATI ülések jegyzőkönyvei.
Egyházi keretben, egy – egy mellékoltár gondozói közösségeként működtek a TÁRSULATOK.
Minden ünnep előtt, de legalább havonta voltak összejövetelek. Ezeken mindig volt pogácsa – esetleg disznóölésből származó finomságok. – és minden találkozóra, ahogy ők mondták ülésre, 2 – 3 gazda hozta el a bemutatásra szánt borát.
Jó hangulatban tudták megbeszélni az aktuális teendőket, és közben bírálták – mindig jószándékkal – a behozott borokat. Sokat tanultak egymástól a borkészítés – kezelés területén.

Elismeréseink

Kitüntetéseink, díjaink, minősítéseink

munkatársaink

Akik nélkül nem lehet...

Apa2

Mészáros Péter

Tulajdonos, borász szakember

mesz-mark

Mészáros Márk

ügyvezető

_DSC5402 (2)

Mészáros-Pallagi Kinga

IMG_6574

Uj-Tózsa Dorottya

Vevői kapcsolattartó
unnamed2

Mészárosné Drizner
Rita

mérföldkövek

Nemzedékeken át

1887

A kezdet

Mészáros Ferenc szőlőtelepítésbe kezd a család birtokán, és megalapítja a Mészáros Pincészetet.
1912

A fejlődés elindul

A kezdeti nehézségek leküzdése után megnövekedett igények kielégítéséhez fejlődünk.
világháborúk

Fájdalmas lépések

A világháborúk alatt a borászat megszűnik, a haza és a család védelme a legfontosabb.
1945-'90

Új lendület

A második világháború után nagy lendülettel indult a fejlesztés, szőlőtelepítéssel és a jelenlegi borászat alapját adó emeletes borospince is ekkor került kialakításra. Félbetörte a folyamatot  a “téeszesítés”. Mészáros Ferenc, a következő évtizedek alatt a “Mátragyöngye” Tsz. Pincészetét vezette, brigádvezetőként.
1990-től

A jelen

1990 után vált lehetővé a régi földterületek visszaigénylése, a személyes felelősséghez kötött szőlőkészítés – bortermelés. Azóta folyamatos a fejlődés. Mintegy 16 ha szőlőterület utolsó része is újratelepítésre került. A borászat a régi  – benne 110 éves – fahordók megőrzése mellett, nemesacél – úszófedeles, hűtött köpenyű tartályokba képes befogadni akár egy éves teljes termést is. A szőlőszüretnél a kézi szedéstől számított 2 órán belül, törésmentesen a feldolgozóba kerülnek a hibátlan szőlőszemek, és a legmodernebb szőlőfeldolgozó berendezésekben indul a csodálatos átalakulás, melynek mindig várva remélt és megbecsült végterméke kerül üzletünkbe.
jövőképünk

A minőség nem tűr kompromisszumot

A bor az összes illatával, aromájával, a könnyedségével, a testességével lényegében olyan, mint az ember, ezért is olyan nemes dolog. Nem a külsejét nézve, hanem az ízét megérezve ismered meg.

A Mészáros Pincészet a hagyományok mellett a modern technológiákat is használva tovább kívánja bővíteni termékpalettáját. 

A minőségi magyar bor kitűnő ajándéknak bizonyult az elmúlt évek alatt.

Az Ajandekborok.hu megalapításával, a tradíciók megőrzésével és a folyamatosan ellenőrzött kiváló minőséggel a Mészáros Pincészet további generációkon át folytatja tevékenységét.